DSC05650

Pension

Dansk pensionsspiller lander international kæmpeaftale

It-leverandøren Festina Finance, som samarbejder med førende danske pensionsspillere, f.eks. PensionDanmark, har netop solgt sit pensionssetup til en af verdens største pensionsaktører, hollandske APG, som har lige så mange penge under forvaltning som hele den danske pensionsbranche tilsammen

Festina Finance tager nu et gigantisk første skridt i retning af et europæisk ekspansionseventyr. I disse dage er der nemlig livlig trafik mellem Festina Finances hovedsæde i Værløse og Holland, hvor it-leverandøren har lukket et ’memorandum of understanding’ med det hollandske pensionsselskab APG.
Der er således håndslag på, at aftalen udmønter sig i en kontrakt om et trecifret millionbeløb om leverancer af et livkernesystem, forklarer stifter Morten Schantz.
”Vi har lavet en aftale med en spiller med 4.000 mia. kr. under forvaltning og 4,7 millioner kunder. Det svarer til hele den danske pensionsbranche, hvis vi ser bort fra ATP. Det er en meget stor og spændende opgave, vi har fået, og der er ikke andre lignende eksempler på det i vores branche.”
Kontakten med den hollandske kæmpe opstod, fordi Holland i disse år er ved at transformere hele sit pensionssystem fra tjenestemandspensionslignende ordninger og til et moderne setup, hvor man i praksis erstatter det gamle garanterede pensionsregime med markedsrenteprodukter, hvor kundernes penge er kundernes egne, som vi kender det i Danmark.
Festina Finance blev indbudt til at byde på opgaven sammen med 16 udbydere, som alle er repræsenteret i Holland. Det var Festinas livkernesystem, som man har solgt til danske PensionDanmark, der skabte interessen for den danske aktør.
”Efter første runde kom leverandørerne ned på tre. Så tog det et halvt år med talrige præsentationer, og nu har vi så udfærdiget et memorandum of understanding. Altså en aftale om at lave en aftale,” fortsætter Morten Schantz, som forventer, at det store udviklingsprojekt kommer til at tage tre til fire år.
Skal ansætte talrige medarbejdere
Det er så stort for Festina Finance, at man forventer at skulle ansætte 30 medarbejdere over det næste halvandet år. Samtidig bliver det nødvendigt at åbne to kontorer i Holland i Maastricht og i Amsterdam.
Kort fortalt skal Festina Finance levere et komplet livkernesystem, der skal holde styr på kundernes penge i hele deres livsforløb, tilskrive afkast, trække omkostninger fra og holde styr på indbetalinger såvel som udbetalinger af pensioner og forsikringsydelser. Og selv om APG er en kæmpespiller og blandt verdens fem største pensionsvirksomheder, får det ikke Morten Schantz til at ryste på hånden.
”Vi har en så god platform og så meget styr på det, at vi ikke er nervøse, selv om det er ultrakompliceret stof, og det er en kæmpestor kunde.”
Et af de afgørende punkter for valget af Festina Finance var, at løsningen er cloudbaseret, og det giver adgang til, at man kan skrue op og ned på serverkraften og på den måde få dækket behovet for ekstremt stor regnekraft i kortere perioder.
”Vi var i stand til at vise dem, at vi med brug af clouden kan køre med fuld datakraft i en halv time for at regne alle 4,7 millioner kundernes månedlige opdateringer igennem. Det kører altså for fuld skrue, når der er travlt, og så kan man skalere ned igen, når tingene er mere rolige. Dette gør samtidig, at det er slut med natlige batchkørsler, da systemet stadig er lige responsivt selv om der afvikles store kørsler i løbet af dagen. Det er meget effektivt, fordi man ikke har en masse serverkraft, man ikke bruger til noget. Ingen af vores konkurrenter kan det, og det var bl.a. derfor, vi vandt. Vi har taget et kvantespring fremad i teknologi og mindset med denne tilgang,” siger Morten Schantz, som nu føler sig helt klar til en storstilet ekspansion i Europa.
Går efter flere store pensionsaftaler
”Planen er, at vi skal ud at spille en langt større rolle på det europæiske pensionsmarked. Nu begynder vi i første omgang i Holland, hvor alle selskaberne ifølge den nye regulering hen over de næste fem-seks år skal indføre systemer lig det, som vi har leveret til PensionDanmark,” siger Morten Schantz.
Ekspansionsplanerne giver mening for Festina Finance, fordi det danske marked for it-leverancer til pensionsområdet er temmelig fastlåst. Således er der i dag fire leverandører, hvoraf Nes Tech sidder på f.eks. Akademikerpension og Saxo Banks pensionsløsning, mens Keylane har Topdanmark Liv og P+. Den største spiller er dog Edlund, som bl.a. har Velliv, PFA, Sampension, Forca og arbejder på at få Pensam i produktion.
”Det er jo ikke et marked, hvor man har travlt med at skifte leverandører, så det er ret fastlåst. Men vi mener faktisk, at vi har det helt rigtige produkt baseret på en cloudløsning fra starten,” forklarer Morten Schantz, som er hovedaktionær i Festina Finance med 75 pct. af aktierne, mens medarbejderne har de resterende aktier.
Festina Finance havde i 2020 en bruttofortjeneste på 77 mio. kr. med et overskud på 19 mio. kr. efter skat. 2021-regnskabet er endnu ikke offentliggjort, men Morten Schantz oplyser, at man rammer en bruttofortjeneste i samme størrelsesorden i regnskabet for 2021. Året har dog været præget af store investeringer, hvorfor man forventer et overskud efter skat på blot 7 mio. kr.
Festina Finance spiller også en rolle på det danske bankmarked, idet man har leveret rådgivningsplatformen Advisor til datacentralen, bl.a. SDC.
Læs mere
PFA hæver omkostninger massivt for kunder. Se pensionsbranchens dyreste og billigste
Endelig godt nyt for PKA og Danica om længe ventet konkurrencesag, opd.
Stress-epidemi rammer pensionsbranchen. Se vindere og tabere på vækst
Forsikrings- og pensionsselskaber i pinefuldt dilemma i ligestillingssag
Vi afdækker storstilet udbudssæson i pension: PFA er jaget vildt
Slagsmål om bøderegn over pensions- og forsikringsbranchen
Pensionskunder snydt for høje afkast
Pensionsselskab øger risikoen for udvalgte kunder
Se bedste og dårligste afkast på pensionen i 2021: Danica udspiller ærkerivalen PFA
Danica ligner ny førerhund i helt nyt konkurrencebillede på pension
Gamechanger på pensionsmarkedet: Velliv hæver priserne markant
Pensionsgigant hæver priserne og ændrer på udskældte forsikringer
Ny bølge af topchefudskiftninger nærmer sig i pensionsbranchen
Kan pensions- og forsikringsbranchen leve op til egen høje moral?
Forsikring & Pension tager opgør med interne stridigheder med stor ændring
PFA-topchef advarer mod nye spillere på pensionsmarkedet
Hårdt udskilningsløb i forsikringsbranchen: Grønne biler er kamppladsen
Se vindere og tabere i pensionsbranchen under nyt regime