Det er mæglerhuset WTW, som har lavet forsikringsprogrammet, herunder brandforsikringen af Christian IV’s børsbygning, som tirsdag morgen stod i flammer. Det bekræfter ceo for WTW i Danmark Camilla Elverdal over for InsideForsikring.
”Det er korrekt, at det er WTW, der har stået for forsikringsprogrammet på vegne af vores kunde Dansk Erhverv. Det er en dybt tragisk situation, for det er en vigtig del af København med stor kulturarvsmæssig betydning,” siger Camilla Elverdal.
Hun henviser dog til, at man i andre brandsager har kunnet genopføre det tabte.
”Det vækker mindelser om Odd Fellow-palæet og Apotekerforeningens bygning, der også brændte. Her skal man huske, at de faktisk blev genopført, også fordi myndighederne er meget vedholdende med at genopføre en ejendom så tæt på det oprindelige som muligt. Så bygningsmassen bevares, men det er selvfølgelig sindssygt svært, blandt andet fordi nogle af byggematerialerne ikke kan genanskaffes.”
Camilla Elverdal vil ikke sige noget om, hvilke selskaber der er en del af forsikringsprogrammet og altså hænger på regningen fra brandforsikringen. Men umiddelbart har både Alm. Brand, Gjensidige og Købstædernes Forsikring afvist, at de er en del af forsikringsprogrammet.
Er der penge nok i forsikringsprogrammet?
Det store spørgsmål er imidlertid, om forsikringssummen er stor nok til at genopføre et så værdifuldt, fredet byggeri. InsideForsikring har kendskab til, at der i den slags sager typisk ligger en såkaldt stop loss-erklæring på 1 milliard kroner, således at det er den maksimale forsikringssum.
Men det vil Camilla Elverdal hverken be- eller afkræfte.
”Ved fredede ejendomme er det som oftest mere reglen end undtagelsen, at der er et øvre loft for forsikringssummen.”
Over for Børsen bekræfter If Forsikring, at man står bag forsikringen af bygningen.
“Vi samarbejder med Hovedstadens Beredskab. Lige nu gælder det om at se på, hvad vi kan hjælpe med, og hvilke midler og ressourcer vi kan stille til rådighed. Det kunne eksempelvis være droneflyvning,” siger Birgitte Ringbæk, pressechef i If Forsikring, til Børsen.
Hvem der skal stå for hele regningen, vides dog ikke endnu, understreger hun. Der er nemlig flere forsikringsselskaber, der er inde over bygningen.
Protector kan være inde over
Mediet Finans mener at vide, at det er forsikringsselskabet Protector, der har forsikret løsøret. Det gælder blandt andet alle de gamle malerier, som folk forsøgte at redde ud af den gamle bygning, efter at branden begyndte lidt før klokken 8 tirsdag morgen.
Det har før vist sig at være ekstremt dyrt for forsikringsbranchen at genopbygge fredede ejendomme – derfor kan det være nødvendigt med en øvre grænse for selskaberne for at tegne en forsikring i det hele taget.
”Jeg vil sige, at myndighederne er vedholdende med at få noget så tæt på oprindeligt, som det kan være,” siger Camilla Elverdal. Det andet håb for en forsikringssum er en eventuel entrepriseforsikring, som eventuelt kan dække branden. Men her melder Alm. Brand Group hus forbi, oplyser Tommy Brandi Krogh, presseteamet i Alm. Brand Group.
Codan afviser allerede nu dækning
“Codan har i forbindelse med ombygningen af Børsen tegnet entrepriseforsikringen, som dog undtager brand, der er forsikret et andet sted. Den omfatter således ikke skader på bygningen i forbindelse med branden.”
Alm. Brand har dog ikke brandforsikringen.
“Det er en forfærdelig dag for den danske kulturarv, og vi håber, at så mange værdier som muligt kan sikres. I forbindelse de forsikringsmæssige forhold kan vi oplyse, at Alm. Brand Group ikke har brandforsikring på bygningen.”
Læs mere
Topdanmark er trods flere skader lagt stærkt fra land i 2024
Topdanmark sat på plads af Forbrugerombudsmanden efter skæv markedsføring
Mange vejrskader svækker Topdanmarks resultat i 2023
It-firma har vokseværk. På jagt efter små og mellemstore forsikringsselskaber
Købstædernes Forsikring: Privatporteføljen skal vokse kraftigt
Tryg isolerer skandalesag til sine egne bøger. Døtre og partnere går fri