Bogen er en dansk oversættelse af den engelske New York Times-bestseller med samme titel. En bog, som forfatteren i øvrigt i 2019 modtog Thinkers50´s Leadership Award for. Den har forord af den nu afdøde ledelsesguru Stephen R. Covey (ham med de 7 gode vaner). Ledelsesrådgiver Christian Ørsted har været fagredaktør på den danske udgave, som han også skriver forord til.
Her skriver han blandt andet: “Liz Wiseman har med sin forskning og dybe praksiserfaring knækket nogle af de koder, der skal til, for at se vores blinde vinkler i øjnene og få det bedste ud af hinanden. Hendes bog sætter ord på tendenser og adfærd i ledelse, som vi ikke havde før. Den giver os et nyt sprog for, hvordan vi påvirker andre mennesker, og hvilke antagelser, adfærd og kultur der ligger bag”.
Liz Wisemans grundtese er, at der i vores organisationer findes mere intelligens, end vi bruger. Sammen med forskeren GregMcKeown undersøger forfatteren, hvordan ledere opfatter og bruger intelligens. I to år studerede de 150 ledere på fire kontinenter ved at interviewe dem og tale med deres teammedlemmer.
Wiseman og McKeown konkluderede, at der er to typer ledere: multipliers og formindskere.
Boganmeldelse
Multipliers – Hvordan de bedste ledere gør alle klogere
Af: Liz Wiseman
Forlag: Djøf Forlag
Sprog: Dansk
Sideantal: 437
Pris: 395 kroner
Stjerner: 5 af 6
ISBN: 9788757452655
Anmeldt af Gry Egstrup
Multipliers bruger deres intelligens til at få alle andres intelligens og evner frem. Multiplierledere skaber genier, idet de forstærker den enkelte medarbejders individuelle intelligens og skaber en atmosfære af genialitet. De gør dette ved at antage, at alle folk er intelligente og nok skal finde ud af det. Multipliers behersker grundlæggende fem discipliner:
- Talentmagnet Multiplierledere tiltrækker talentfulde medarbejdere og udnytter deres bedste bidrag
- Frisætter Multiplierledere skaber et intenst miljø, der kræver folks bedste tænkning og arbejdsindsats
- Udfordrer Multiplierledere definerer en mulighed, som får folk til at yde mere
- Debatskaber Multiplierledere fremmer sunde beslutninger via stringente drøftelser
- Investor Multiplierledere giver andre ejerskab over deres resultater og investerer i deres succes
Omvendt forholder det sig for de ledere, som Wiseman kalder formindskere. Formindskere antager, at folk ikke kan finde ud af det uden lederens hjælp. Det betyder, at formindskere udsteder ordrer, der viser, hvor dygtige de selv er, de agerer mikromanagere, og de træffer selv alle beslutninger. De skaber et stressende arbejdsmiljø, der undertrykker medarbejdernes tænkeevne og kompetencer, og de formår derfor ikke at udnytte talent.
De dårlige ledere er ikke nødvendigvis bedrevidende, tyranniske idioter
Ikke overraskende er der stor forskel på de resultater som henholdsvis multipliers og formindskere skaber.
Ifølge Wisemans data får multipliers adgang til 70-100 procent af deres teammedlemmers evner, fordi deres antagelser presser og inspirerer deres teammedlemmer til at bidrage så meget, som de overhovedet kan, hvorimod formindskere kun får adgang til mindre end 50 procent.
Og det er nu, det interessante kommer. For lige nu tænker du sikkert: Ja, ja, det har vi da hørt før. Der er gode og dårlige ledere. Men ifølge Wiseman er de dårlige ledere ikke nødvendigvis bedrevidende, tyranniske idioter, men ofte nogle rigtig gode mennesker med de bedste hensigter. For langt størstedelen af den formindskelse, vi ser på arbejdspladserne, er utilsigtet – altså ledere, som tror, at de udfører et godt stykke ledelsesarbejde, men i virkeligheden dræner arbejdsglæden.
Derfor er kapitel syv mit yndlingskapitel. Dette kapitel beskriver ’den utilsigtede formindsker’. De fleste ledere sætter sig ikke for at formindske deres teams evner, men mange ledere formindsker teamets evner utilsigtet og uden at vide det. Hvis selvbevidsthed er nøglen til udvikling, så er kapitel syv et mustread for alle, der ønsker at øge deres niveau af selvbevidsthed. Her får man nemlig gode råd til de formindskerøjeblikke, som vi alle har.
Kapitel otte vil til gengæld give genlyd, hvis man har en formindskertype som leder. At lære at håndtere en formindsker er en delikat opgave, og Wiseman gør et godt stykke arbejde med at give tips til, hvordan man håndterer dem.
Vi har sikkert allesammen i vores karriere prøvet at have en leder, der har været drænende for arbejdsglæden. En leder, der lukker for alle kloge tanker i deres omgivelser og dermed dræber al kreativitet, engagement og initiativ. Omvendt har de fleste forhåbentlig også haft ledere, der er gode til at udnytte og forstærke andres intelligens. En leder, som formår at bringe det bedste frem i deres medarbejdere og giver dem mod på at vokse med opgaverne. Når vi er sammen med dem, føler vi os ikke bare klogere og dygtigere. Vi er det rent faktisk, fordi vi tænker bedre sammen med dem.
Hvis du er nysgerrig på, hvad der karakteriserer disse to typer ledere, eller hvis du ønsker at udvikle din egen ledelse, så er ’Multipliers’ en virkelig god ledelsesbog, som de fleste vil kunne finde inspiration i.
Bogen lider dog lidt af for mange gentagelser, men hvis man har lært at skimme igennem dem, så er det en god bog med mange praktiske eksempler på, hvordan man starter rejsen, hvordan man accelererer den, og hvordan man opbygger en kultur af multipliers.
Læs mere
Topkarakter til vigtig bog om rigtig værdiskabelse for samfundet
Kom tæt på historiens største hedgefondspekulant i ny bog
Lærerig og udfordrende bog om menneske og teknologi
Skærmtække for journalister imponerer ikke
Bogen om, hvordan verdens rigdom blev fordelt
Stærk bog om at tænke på nye måder
Genudgivet ledelsesbog fortjener en genlæsning
Ny bibel om succesformlen for M&A
Cepos’ visioner for Danmark har passeret sidste salgsdato
Et godt indspark om den falske iscenesættelse af den perfekte leder
Mindful ledelse – et værktøj til personlig udvikling også for stærke ledere
Et indblik i generationsledelse gør os ikke klogere
Bliv klogere med kunstig intelligens
Hvordan kan medarbejdere disrupte for at få bedre muligheder?
Avanceret guide til kontorjobbet efter covid-19