ultraløb

Kultur

En ultraløbers læringer om ledelse

Kan ultraløb gøre dig til en bedre leder? Måske. Ny ledelsesbog fra forfatter og psykolog Henrik Elsig Andersen er velskrevet, men uden så meget spænding.

Hvordan får vi det bedste ud af evnen til at tilpasse og udvikle os – hele livet? Det spørgsmål søger forfatter og psykolog Henrik Elsig Andersen at besvare via en slags dannelsesrejse i form af ultraløb fra Frankrig til Danmark – 31 dage og 1.500 kilometer.

I bogens forord giver forfatteren udtryk for, at han håber at inspirere læserne til forsøge at kunne noget i morgen, som de ikke kan i dag. At gribe efter noget større end dagligdagens trummerum.

Bogen er velskrevet og med et fint flow, men uden stor spænding. Enkelte skildringer, f.eks. prologen er interessante og medrivende, men undervejs tabes læseren lidt i mere af det samme.

Cases om beundringsværdige mennesker

Bogen er krydret med interessante beskrivelser af mennesker, der har skubbet grænser. Eksempelvis Asger Flygare, ceo for Nordisk Film Biografer, der har gennemført 4 Deserts Grand Slam (på et kalenderår) – som citeres for at have sagt: ”Jeg tror ikke på, at du kan gennemføre et så krævende projekt som dit, hvis du ikke har selvtillid. Så det er jeg overbevist om, at du har. Men jeg tror, at du lider af det samme som jeg, nemlig selvutilfredshed”.

Boganmeldelse

Ultraløb, ledelse og udvikling

Af: Henrik Elsig Andersen

Forlag: Muusmann Forlag

Sprog: Dansk

Sideantal: 181

Pris: 215 kr

ISBN13: 9788794360098

Stjerner: 4 af 6

Anmeldt af: Sofie Breum, managing director, H&B Analytics

En fiks idé, der blev til et koncept, som blev delt – og til sidst et pres på skuldrene.

Det leder til en god refleksion om, hvad der får mennesket til at skubbe grænser. Og til erhvervspsykologens fortælling om, at nogle mennesker drives af et ønske om at opnå noget – af en indre konkurrence – mens andre har det helt anderledes. Det er tydeligt, at forfatteren har stor viden om motivation, udvikling og ledelse.

Men uden modeller eller figurer, er det svært at hænge det op på noget for læseren. Det bliver en fin skildring, som ofte akkompagneres af et billede af den franske natur frem for den klassiske modelopsummering. Nogle vil måske finde det forfriskende – jeg savner en knage.

En velskrevet beretning om en stor fysisk præstation: 1.500 kilometers løbetur fra Frankrig til Danmark kommer man ikke sovende – eller siddende – til. Det kræver disciplin i træningen og et supportteam, der bakker op, ikke blot undervejs, men i høj grad også i træningen.

Normalt indeholder ledelseslitteraturen modeller og figurer. ’Ultraløb, ledelse og udvikling’ indeholder i stedet fotografier fra turen fra Frankrig til Danmark. En fin måde at tage læseren med på rejsen, men skildringen får bogen til at virke mere personlig og håndholdt end som en ledelsesbog, der skal læres af.

Relevant for langdistanceløbere
Bogen er særlig relevant for langdistanceløbere og andre, der har en forkærlighed for at skubbe til deres fysiske og psykiske grænser. Læs den, hvis du har brug for at høre en andens fortælling om, at med planlægning, support og gåpåmod er mange ting mulige. Men det kræver vilje til at udfordre sig selv både fysisk og mentalt.

Som langdistanceløber genkender jeg en del af de beskrivelser, forfatteren giver, bl.a. om vigtigheden af forberedelse, hvordan ingen følelse overgår den endorfinbombe, der frigives, når man er på den anden side af 20 kilometer på en dag, og hvordan det at have sagt et mål højt kan være lige netop den årsag, der får én ud på selv de rigtig sure træningsture.

Henriks projekt er imponerende – ikke blot hans egen indsats, men i høj grad også de hjælpere, der gjorde det muligt for ham. Respekt for gennemførelsen. Men bogen skal have flere ledelsesteoretiske eller -praktiske overvejelser med for at leve op til mine forventninger (baseret på for- og bagsiden).

Anmeldt af: Sofie Breum, managing director, H&B Analytics

 

Læs mere

Få inspiration fra kvindelig topchef i verdensligaen

Sådan skaber man en porteføljekarriere

Sjældent nyskabende og konkret bog om stress

En stærk ramme som en hjælp til at kunne svare på de svære spørgsmål

Når arbejdet ikke er løn nok i sig selv

Vismændene har tabt pusten. De må til Århus eller København

Strategi og ejerskab hænger sammen

Hvad vil det sige at være menneske i en tidsalder med kunstig intelligens?

Indsigtsfuld udgivelse om implementering

Sæt kunden i fokus – og ikke kun med ord

Kvinder! Lær at sige nej til ‘lorteopgaver’ for at vælge de ‘karrierefremmende’

Martin Thorborgs nye ledelsesbog scorer fem stjerner

Ny bog om nomadeledelse skuffer

Kom helt tæt på velfærdsstatens problemer

Vejledning til virksomhedsledelse i en global verden får seks stjerner