aibog

Kultur

Få afmystificeret AI med suveræn lærebog

Spørger man rundt i erhvervslivet, er de fleste godt klar over, at kunstig intelligens (artificial intelligence – AI) får en betydning i fremtiden, hvis den ikke allerede har det. Men hvor stor en betydning? Og hvad sker der med det menneskelige aspekt, når 'robotterne kommer'? Disse spørgsmål – og ikke mindst den grundlæggende forståelse bag – behandler en ny bog fra Harvard Business Review Press til perfektion.

’Power and Predicition – The Disruptive Economics of Artificial Intelligence’ tager fat om den grundlæggende frygt for, at artificial intelligence (AI) vil overflødiggøre os alle sammen, simpelthen ved at afmystificere begrebets og dets betydning. Bogen forklarer simpelt og skarpt hovedkoncepterne bag AI, og hvordan vi oversætter dem til egentlig betydning i en forretningskontekst. Samtidig giver ’Power and Prediction’ et mere langsigtet indblik i den transformation, teknologien vil medføre, og hvordan vi får mest muligt ud af den.

Gode forklaringer giver den nødvendige forståelse

’Power and Prediction’ er spækket med viden for den uindviede, og det er en fornøjelse at få en fagligt skarp, men forståelig introduktion til begreberne inden for AI og dets ledelsesmæssige betydning.

Boganmeldelse

Power and Prediction – The Disruptive Economics of Artificial Intelligence

Af: Ajay Agrawal, Joshua Gans & Avi Goldfarb

Forlag: Harvard Business Review Press

Antal sider: 256

Sprog: Engelsk

Pris: 275 kr.

ISBN13: 9781647824198

Stjerner: 6 af 6

Anmeldt af Sofie Teilmann Gildsig, senior manager, H&B | Hildebrandt & Brandi

Anmelderen her medgiver gerne, at en vis økonomisk eller statistisk forståelse hjælper læseren godt på vej, men ikke desto mindre vil de fleste sagtens kunne få afmystificeret de grundlæggende elementer i kunstig intelligens.

Bogen er tro mod sit ophav fra Harvard Business Review Press og er derfor tung på referencer og indsigter. Alligevel fremgår de vigtigste pointer tydeligt, uanset modtager:

  • Vi befinder os i ’the between times’, som er tidsrummet mellem, at AI har demonstreret sin kraft, men før brugen af den er vidt udbredt. Visse industrier er nået langt i brugen af AI, men den brede udbredelse til samfundet ligger foran os (og den bliver mærkbar, lover forfatterne).
  • Vi er nødt til at tænke AI ud fra et systemmindset. Hvis vi forestiller os, at vi kan benytte AI til at forudsige (det håbløse danske ord for predict) enkeltbeslutninger, kommer vi til at opleve en række voldsomme konsekvenser. I stedet skal AI integreres i hele systemet, så forudsigelser og beslutninger kan tages i sammenhæng med hinanden.
  • AI vil rykke ved beslutningerne – og derved ved magten. Når beslutningssystemerne skifter, vil vi opleve et skift i den økonomiske magt, både internt i organisationer og i hele industrier. AI lærer, så snart den er implementeret, og derfor belønner AI dem, der går forrest.
  • AI skelner mellem forudsigelse og beslutning. Forstået på den måde, at maskinerne netop ikke overtager magten (beslutningen), men analyserer og skaber grundlag for beslutningen. Og dermed kan den måske største frygt i forhold til AI i organisationer punkteres.

Forud for nærværende bog har forfatterne bag begået forløberen ’Prediction Machines’, som der refereres til i flere omgange. Rationalet for forgængeren var at tydeliggøre de økonomiske muligheder, der ligger i AI.

I den her verden løber vandet dog ganske hurtigt under broen, og i dag forholder de fleste sig mere til, hvornår og i hvilket omfang AI vil få betydning for deres arbejde, end om AI reelt vil få en betydning. Derfor rammer forfatternes vinkel i ’Power and Prediction’ plet i forhold til tiden.

Timingen kunne ikke være bedre til en bog som denne

Ud over det faglige niveau i bogen er timingen for udgivelsen af ’Power and Prediction’ næsten for god til at være tilfældig. I slutningen af november 2022 blev chabotten ChatGPT lanceret af OpenAI, og her kan menigmand få en god fornemmelse af, hvor stærkt et værktøj, AI kan være. Anmelderen vil næsten anbefale læsere af ’Power and Prediction’ til at tage en snak eller to med ChatGPT, før og efter at bogen bliver læst, for at forstå, hvor vi står henne med kunstig intelligens.

’Power and Prediction’ er kort sagt en bog, du bør læse. Den er velskrevet, veldokumenteret og relevant – og AI kommer til dig før eller siden, så hvorfor ikke være forberedt?

Anmeldt af Sofie Teilmann Gildsig, senior manager, H&B | Hildebrandt & Brandi.

Læs mere

Sådan skærper du dit fokus

Sådan lærer du selv at leve bæredygtigt

Stærk bog om innovation i den offentlige sektor

Selvhjælpsbog om ligestilling tog næsten pippet fra anmelderen

Hvordan skaber man en karriere efter de 50

Hvordan er hverdagssadisten eller den machiavellistiske leder på jobbet?

Henry Mintzbergs løsning på et verdenssamfund i ubalance

Få styr på arbejdsmiljøet med udadvendt ledelse

Sådan skal fremtidens arbejdsplads være

Solid bog om EU og klimaet fra Morten Helveg

Lær at håndtere de ni svære arketyper på jobbet

Sådan samler du din ledelse og får dem til at spille sammen som et orkester

It-sikkerhed for en bred kreds af erhvervsfolk