starheim

Kultur

Få styr på arbejdsmiljøet med udadvendt ledelse

Liv Starheim viser på overbevisende måde, at forbedring af arbejdsmiljø ikke alene hænger på lederens egen forståelse af ledelse, men i lige så høj grad handler om, at lederen forstår at involvere hele organisationen på alle niveauer i bestræbelserne på at skabe et bedre arbejdsmiljø. Vi er hinandens arbejdsmiljø, derfor har alle en aktie i at skabe en forbedring.

33.000 danskere er dagligt sygemeldt fra arbejde med stressrelaterede sygdomme. Det må vi efter forfatterens mening kunne gøre bedre! Det synspunkt deler forfatteren med stort set alle arbejdspladser, som p.t. har svært ved at få arbejdskraft. Kunne vi reducere sygefraværet, venter der således en gylden bundlinje lige til at samle op.

Men det er ualmindelig svært, og hvis vi vidste hvordan, havde vi gjort det for længst.

Der er ingen arbejdsgivere eller medarbejdere, der er fornøjede med et dårligt arbejdsmiljø, tværtimod. Alle kæmper for at skabe et sundt arbejdsmiljø, hvor både medarbejdere og ledere stortrives. Den arbejdsplads kan nemlig tiltrække nye kolleger.

Liv Starheim er forfatter til bogen ’Ledelse af det sociale og organisatoriske arbejdsmiljø’, og hun har samlet alt, hvad der er værd at vide, hvis man vil arbejde målrettet med at forstå og forbedre det sociale og organisatoriske arbejdsmiljø.

Den nye vinkel i denne bog – i modsætning til mange andre ledelsesbøger om samme emne – er, at bogens forfatter sætter fokus på udadvendt ledelse i kampen for at skabe et sundt arbejdsmiljø.

Boganmeldelse

Ledelse af det sociale og organisatoriske arbejdsmiljø
Af
: Liv Starheim
Sprog: Dansk

Forlag: Frydenlund

Sideantal: 183
Pris: 270 kr.

ISBN13: 9788772163598

Stjerner: 6 af 6

Anmeldt af Lilian Mogensen, professionelt bestyrelsesmedlem og rådgiver, tidl. koncerndirektør i ATP og Udbetaling Danmark.

Liv Starheim viser hele vejen gennem bogen på særdeles overbevisende måde, at forbedring af arbejdsmiljø ikke alene hænger på lederens egen forståelse af ledelse, men i lige så høj grad handler om, at lederen forstår at involvere hele organisationen på alle niveauer og med alle deltagere i bestræbelserne på at skabe et bedre arbejdsmiljø. Vi er hinandens arbejdsmiljø, derfor har alle en aktie i at skabe en forbedring.

Læring i praksisfællesskaber gør en forskel for arbejdsmiljøet

Vi lærer sammen, finder ideer sammen, skaber et sundt arbejdsmiljø sammen. Der er gode cases i bogen på, hvordan medarbejdergrupper kan udvikle læring og viden sammen til stor glæde for alle.

Løsningerne ligger ofte snublende nær, og hvis der i gruppen er psykologisk tryghed, hvor alle kan indrømme fejl, kan lytte til hinanden, kan lære af hinanden, så kan der opstå lærende praksisfællesskaber, som kan give et værdifuldt bidrag til et sundt arbejdsmiljø. Sådanne praksisfællesskaber kan give høj indflydelse på egen hverdag for alle medarbejdere, og dermed kan den enkelte løfte et større ansvar med høj trivsel til følge.

I bogen fremhæves mellemlederens vigtige opgave i at sætte de rigtige rammer, være tilgængelig og sætte fokus på at se, høre og forstå den enkelte medarbejder.

Bogen sætter også fokus på de udfordringer, der er ved at skabe disse læringsrum i de nye hybride arbejdsformer, der er opstået efter corona epidemien, hvor vi har fået mere distancearbejde.

Konflikter, mobning og seksuel chikane er ikke en del af et sundt arbejdsmiljø

Strategisk arbejdsmiljøledelse gennemgås i bogen. Hvad er det? Og hvordan udøver man det – fra topledelse til arbejdsmiljøorganisation og med involvering af alle medarbejdere.

En arbejdspladsvurdering er en central undersøgelse, og den skal ikke blot gennemføres, så lovgivningen overholdes, den skal følges op med nødvendige handlingsplaner. Den kan afdække alvorlige konflikter, mobning og seksuel chikane – alt sammen noget, der bestemt ikke hører til et sundt arbejdsmiljø, men som desværre findes.

Bogen giver gode modeller og anvisninger til, hvordan det kan håndteres, og ikke mindst hvorfor det opstår, og hvad man skal holde skarpt øje med for at forhindre eller gribe tidligt ind, inden det udvikler sig.

Fremragende bog – et overflødighedshorn med inspiration til alle

Bogens forfatter har dyb indsigt i arbejdsmiljøområdet – både i forhold til forskning på området og har rådgivning i praksis. Bogen samler på en let overskuelig måde alle relevante teorier gennem tiden, som har haft betydning for forskning på arbejdsmiljøområdet.

Hertil kommer relevant lovgivning på området, en række lærerige cases og enkle modeller, der giver god indsigt og forståelse for, hvad man som leder og medarbejder har med at gøre i forhold til arbejdsmiljøet. Alle relevante emner er berørt, lige fra motivation til forandringsmodeller, psykologisk tryghed i organisationer, læring i praksisfællesskaber, ledelse af arbejdsmiljøet via arbejdspladsvurderinger og strategisk arbejdsmiljøarbejde, kriser og konflikthåndtering, stress og krænkelser – for blot at nævne nogle af de centrale temaer i arbejdsmiljøet.

Bogen kommer hele vejen rundt og er et sandt overflødighedshorn på arbejdsmiljøområdet. Den er interessant at læse fra ende til anden, men kan også bruges som opslagsværk. Bogen er en praksisbog og giver inspiration til ledere på alle niveauer, til medarbejdere, arbejdsmiljøorganisationen, tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter.

Jeg kan varmt anbefale bogen – en af de bedste bøger, jeg har læst længe. Bravo!

Anmeldt af Lilian Mogensen, professionelt bestyrelsesmedlem og rådgiver, tidl. koncerndirektør i ATP og Udbetaling Danmark.

Læs mere

Sådan skal fremtidens arbejdsplads være

Solid bog om EU og klimaet fra Morten Helveg

Lær at håndtere de ni svære arketyper på jobbet

Sådan samler du din ledelse og får dem til at spille sammen som et orkester

It-sikkerhed for en bred kreds af erhvervsfolk

Sådan sælger du til det grå guld

Bogen om Britta

En mustread ledelsesbog

Topkarakter til vigtig bog om rigtig værdiskabelse for samfundet

Kom tæt på historiens største hedgefondspekulant i ny bog

Lærerig og udfordrende bog om menneske og teknologi

Skærmtække for journalister imponerer ikke

Bogen om, hvordan verdens rigdom blev fordelt

Sådan skaber du smart vækst

Stærk bog om at tænke på nye måder

Genudgivet ledelsesbog fortjener en genlæsning