soros

Kultur

Kom tæt på historiens største hedgefondspekulant i ny bog

George Soros anser det for sandsynligt, at vi er på vej ind i en recession, som bunder i inflation, fastfrosne forsyningskæder og et ustabilt energimarked. Læs mere om filantropen, aktivist og verdensborgeren George Soros og den rolle, multimilliardæren har spillet som både filantrop og skaber af verdens mest succesfulde hedgefond.

Der er heldigvis mange filantroper i denne verden, og en af de vigtigste er George Soros, fordi han arbejder aktivistisk for at støtte det åbne samfund og bekæmpe dets fjender. De hader ham i autokratier som Rusland, Ungarn og Kina, når han med sin Open Society Foundation slår sprækker i deres systemer.

George Soros er på mange måder pessimist. Han har sagt, at Vestens problemer for alvor startede med angrebet på World Trade Center den 11. september 2001, der ledte Vesten ind i de håbløse krige i Irak og Afghanistan. Det er nok ikke helt forkert, for de mange mindre konflikter, der siden fulgte, er nu ved at udvikle sig til fuldbyrdede krige – ikke kun i Ukraine, men muligvis også i Det Sydkinesiske Hav.

Boganmeldelse

George Soros, A Life in Full

Af: Peter L.W. Osnos

Forlag: Harvard Business Review Press

Sprog: Engelsk

Sideantal: 350

Pris: 271 kr.

ISBN-13: 9781647822798

Stjerner: 4 af 6

Bogen er anmeldt af Joachim Sperling, direktør i Axcelfuture.

George Soros anser det for sandsynligt, at vi er på vej ind i en recession, som bunder i inflation, fastfrosne forsyningskæder og et ustabilt energimarked.

George Soros blev rig tidligt i tilværelsen, men havde svært ved at finde ud af hvad han skulle stille op med sine penge, før han så lyset og blev filantrop. Det var sjovt at tjene penge på aktiehandel, men han var ligeglad med det, penge kan købe. Han havde det også svært i sit private liv og kæmpede i mange år med at skrive en bog om filosofi inspirereret af sin lærer Karl Popper. Han kunne ikke skrive en bog, der levede op til hans egne forventninger, og kastede sig i stedet over filantropi i jagten på en mening med tilværelsen.

Baggrunden for hans ufattelige rigdom var, at han kunne forudse hvad der ville ske på de finansielle markeder før alle andre. Et berømt eksempel er, da George Soros havde luret, at pundet var overvurderet, da briterne trådte ind i det europæiske valutasamarbejde ERM i 1990. Soros fik en række internationale investorer med på at shorte det britiske pund, og til sidst kunne briterne ikke holde skansen. De havde brugt det meste af deres valutareserve på at udskyde det uundgåelige, som var en devaluering på intet mindre end 15 procent. Nu kunne Soros og hans medsammensvorne høste gevinsten, fordi de skyldte 15 procent mindre væk på de lån, de havde optaget kort tid forinden. Han blev både berømt og berygtet på den affære, for hvordan kan en enkelt person besejre Bank of England? Det var stærkt kontroversielt dengang.

George Soros, der nu er 92 år gammel, fremhæver 1944 som det bedste år i sit liv. Familien levede som ikkepraktiserende jøder under den nazistiske okkupation af Ungarn og måtte gemme sig forskellige steder i Budapest. Ved at flytte fra hus til hus lærte den unge George at håndtere farer og at leve med risiko.

Skabte den mest succesfulde hedgefond i historien

Disse lektioner i det tidlige liv plus en uddannelse på London School of Economics fik Soros til at forfølge en karriere som finansanalytiker.

Da han var flydende i både fransk, tysk og engelsk, var han i stand til at forstå de internationale markeder bedre end de fleste andre, og efterhånden blev hans Quantum fond den mest succesrige hedgefond i historien.

Men som 49-årig valgte George Soros at begynde at give sine penge væk i stedet for at tjene dem. Han etablerede Open Society Foundation, som blandt meget andet har investeret 35 milliarder dollars i at åbne tidligere lukkede kommunistiske samfund i Østeuropa.

At omdanne tidligere autokratier kræver uddannelse, markedsøkonomi og en retsstat, og det er præcis den slags strukturelle tiltag, som Soros og hans fond har været katalysator for. Hans støtte til progressive tiltag gør, at autokrater som Vladimir Putin og Victor Orban dæmoniserer ham ved enhver given lejlighed.

Otte forfattere har bidraget til biografien, og de præsenterer ham som filantrop, aktivist og verdensborger – og som en person, der virkelig har kæmpet med at finde meningen med at have så mange penge.

For nogle fremstår George Soros måske som en bizar multimilliardær, men denne bog forklarer grundigt, hvilken rolle han har spillet som både investor og filantrop. Nogle kapitler er helt uinteressante, mens andre ukritisk slynger om sig med superlativer. Det ændrer dog ikke ved, at bogen tegner et både levende og interessant billede af en af de mest sammensatte og indflydelsesrige personer gennem de sidste 40 år.

Bogen er anmeldt af Joachim Sperling, direktør i Axcelfuture.

 

Læs mere

Lærerig og udfordrende bog om menneske og teknologi

Skærmtække for journalister imponerer ikke

Bogen om, hvordan verdens rigdom blev fordelt

Sådan skaber du smart vækst

Stærk bog om at tænke på nye måder

Genudgivet ledelsesbog fortjener en genlæsning

Ny bibel om succesformlen for M&A

Cepos’ visioner for Danmark har passeret sidste salgsdato

Et godt indspark om den falske iscenesættelse af den perfekte leder

Mindful ledelse – et værktøj til personlig udvikling også for stærke ledere

Et indblik i generationsledelse gør os ikke klogere 

Bliv klogere med kunstig intelligens

Hvordan kan medarbejdere disrupte for at få bedre muligheder?

At gøre kunderne lykkeligere

Avanceret guide til kontorjobbet efter covid-19