muve

Kultur

Sådan skaber man en porteføljekarriere

En alternativ karrieretænkning kaldes en porteføljekarriere. Man har flere end en indtjeningskilde og et mere varieret arbejdsliv. Ny bog om temaet får 5 af 6 stjerner.

Coronaepidemien ændrede fra den ene dag til den anden den måde, vi arbejder på. Flere analyser viser, at arbejdet i fremtiden bliver mere flydende, i forhold til hvornår vi arbejder og måden, vi arbejder på. Med en større bevægelse væk fra 8-16 jobbet til mere flydende arbejde, er MUVE en god indflyvning ind til, hvordan man skaber en porteføljekarriere væk fra den traditionelle karrierevej.

Porteføljekarriere som nyt karrierevalg

Porteføljekarrierer adskiller sig fra den traditionelle karriere ved at bestå af en række indtjeningskilder i stedet for en. Man går dermed væk fra én fast arbejdsgiver til selv at være chef over, hvilke opgaver man ønsker at tage inden for eksempelvis bestyrelsesposter, rådgivning, frivillige projekter mv. Bogen giver indsigt i at tage skridtet fra et trygt fuldtidsjob til usikkerhed med manglende frokostordning og it-afdeling.

Boganmeldelse

MUVE – Redesign dit arbejdsliv, og skab en porteføljekarriere
Af
: Pia Aarestrup, Maria Hjorth
Forlag: Content Publishing
Sprog: Dansk

Sideantal: 152
Pris: 280 kr.

ISBN13: 9788794205290
Stjerner: 5 af 6
Anmeldt af Daniel Oman Gru

Bogen er bygget op om 4 kapitler, der beskriver processen, fra man ønsker at undersøge, om en porteføljekarriere er noget for en, til man kommer i gang:

  • Motivér, hvor det fastlægges, om man drives af, om en porteføljekarriere kan være em mulighed
  • Udforsk giver mulighed for at standse op og vurdere, om ens nuværende job er drømmejobbet, eller om der kan være andre muligheder
  • Validér har fokus på konsekvenserne ved en porteføljekarriere i forhold til løn, usikkerhed, levestandard identitet mv.
  • Eksekvér er sidste afsnit og fokuserer på at komme i gang med springet til en porteføljekarriere og tage beslutningen

Undervejs i kapitlerne møder man en lang række personer fra toppen af det danske erhvervsliv, der har været igennem de fire trin i MUVE-modellen, og som har besluttet at lægge sit arbejdsliv om. Man får et tæt indblik i de tanker og bekymringer, der har været i forbindelse med at tage springet til en porteføljekarriere.

Samtidig er der en gennemgående caseperson, Mads, som man følger igennem de fire trin, og hvilket overvejelser og dilemmaer han gør sig undervejs. Det fungerer rigtig godt, og bogen bærer mere præg af at være en ’pixibog’, der er utrolig velskrevet og letlæselig, om et vigtigt emne.

Et opgør og refleksion med arbejdslivet

Med den nuværende indretning af arbejdslivet bruger vi minimum en tredjedel af døgnets timer på at gå på arbejde, og dette fortsætter indtil pensionsalderen i 70’erne. Det giver mulighed for at prøve en række ting og områder af, men bør også medføre, at man løbende revurderer, om ens arbejdsliv er sammensat på den bedste måde.

En af bogens vigtige budskaber er, at livet ikke venter, og ligesom alt andet lige fra mælk til rugbrød er der også en udløbstid på arbejdslivet og livet. Desto tættere vi kommer på denne, begynder de eksistentielle spørgsmål at rejse sig. Bruger jeg min tid rigtigt? Vil jeg gerne have mere tid til frivilligt arbejde eller se familien?

En porteføljekarriere er et rigtig godt indblik ind i en anden karrierevej, hvor man måske kan sammensætte sit arbejdsliv på en mere værdiskabende måde. Dog er en porteføljekarriere ikke for alle, for som bogen også understreger, er det vigtigt, at man har noget at byde på og bidrage med, hvis man vil leve af rådgivning, bestyrelsesposter m.m.

Men selv om alle ikke kan vælge en porteføljekarriere, så bidrager bogen stadig til refleksion om ens eget arbejdsliv.

Bogen er således et vigtig bidrag i en tid, hvor vi leder efter mere mening med vores liv og arbejdsliv. Derfor giver jeg bogen 5 af 6 stjerner.

Anmeldt af Daniel Oman Gru

 

Læs mere

Sjældent nyskabende og konkret bog om stress

En stærk ramme som en hjælp til at kunne svare på de svære spørgsmål

Når arbejdet ikke er løn nok i sig selv

Vismændene har tabt pusten. De må til Århus eller København

Strategi og ejerskab hænger sammen

Hvad vil det sige at være menneske i en tidsalder med kunstig intelligens?

Indsigtsfuld udgivelse om implementering

Sæt kunden i fokus – og ikke kun med ord

Kvinder! Lær at sige nej til ‘lorteopgaver’ for at vælge de ‘karrierefremmende’

Martin Thorborgs nye ledelsesbog scorer fem stjerner

Ny bog om nomadeledelse skuffer

Kom helt tæt på velfærdsstatens problemer

Vejledning til virksomhedsledelse i en global verden får seks stjerner