skærmt

Kultur

Skærmtække for journalister imponerer ikke

Bogen ”Skærmtække” giver os en masse ideer til, hvordan vi kan forbedre os endnu mere. Hvordan bliver det virtuelle møde et værdifuldt supplement til fysiske møder?Dog er der for meget snak om studieværter og skærmtække hos journalister og for lidt, der kan bruges op det virtuelle møde på arbejdspladsen, mener vores anmelder.

Vi var begyndt med onlinemøder, nogle mere end andre – men så kom coronaepidemien! Ingen vej udenom, vi skulle alle med på vognen – og det næsten fra den ene dag til den anden. Med computeren under armen drog vi alle fra arbejdspladsen til hjemmekontoret, og så var det bare i gang med Zoom-, Skype eller Teams-møder. Uden den helt store undervisning gik alle i gang, eksperimenterede sig frem.

Ny adfærd blev indlært, og efterhånden blev vi alle vant til at deltage i møder, workshops, undervisning og foredrag online. Vi fandt mulige veje at gå og langt mere, end vi troede, kunne lade sig gøre.

Men var det effektivt, nærværende, hægtede det nogen af, fik vi tilstrækkeligt udbytte af møderne? Det begyndte vi langsomt at fokusere på, og den stejle læringskurve er fortsat.

Boganmeldelse

Skærmtække – tydelig, troværdig, tjekket og tryg. Sådan skaber du relationer og resultater online
Af
: Rie Helmer
Forlag: Contentpublishing

Sprog: Dansk

Sideantal: 302

Pris: 280 kroner

ISBN: 9788793607934

Stjerner: 3 af 6

Anmeldt af Lilian Mogensen, professionelt bestyrelsesmedlem og rådgiver, tidl. koncerndirektør i ATP og Udbetaling Danmark.

Bogen ’Skærmtække’ giver os en masse ideer til, hvordan vi kan forbedre os endnu mere. Hvordan bliver det virtuelle møde et værdifuldt supplement til fysiske møder?

En række værktøjer er samlet i bogen, der er tips og tricks til, hvordan vi alle kan blive dygtigere til at mødes i det digitale rum. Bogen kan læses fra start til slut eller bruges som et opslagsværk.

Hvordan er du tydelig og tjekket bag et kamera?

Bogen er opdelt i to dele. Første del handler om dig på skærmen. For at skabe nærvær og gode relationer på skærmen skal du være tydelig, troværdig, tjekket og tryg i din kommunikation. Det bliver du, når du kender dit mål og dit budskab, og når dit indhold og ’indpakning’ på skærmen fortæller det samme.

Bogens forfatter er journalist og har årelang erfaring bag et kamera,fra forskellige jobs på både DR og TV2. Dem øses der af i første del, og her bliver man ført ind i et univers af gode råd til en tv-vært.

Hvordan får du modtageren på krogen? Hvordan tager du dig ud – udseende, tøj, ansigt, øjne, stemme – hvordan bringes det hele i spil, så man kommer igennem med budskabet på en troværdig måde?

Tips og tricks til den gode tv-vært. Denne del afsluttes med en række gode og konkrete erfaringer fra kendte tv-værter og folkene bag dem, der træner og vejleder dem. Det var ikke den del, der gav mig mest inspiration og energi. Meget sjovt at læse, men da jeg ikke går efter en karriere som tv-vært, hvor meget kan så genbruges til onlinemøderne? Ikke så meget i min optik.

For meget fokus på det at være journalist og at kunne brænde igennem på tv-skærmen. Det sjoveste var de konkrete cases.

Få mere ud af dine virtuelle møder

Bogens anden del handler om de virtuelle møder. Her er bogen fuld af konkrete råd til blandt andet den gode forberedelse, tilrettelæggelse, mødeindkaldelse, agenda og mødelederens tre vigtige roller. Nogle af rådene er mere generelle og gælder ikke kun for onlinemøder.

Bogen byder også på praktiske øvelser til at motivere, involvere og engagere mødedeltagerne, så man undgår ’Zoom-fatique’, og viser, hvordan du ved at stille de rigtige spørgsmål kan få alle i mødet på banen – via kamera og skærm.

Du får vist faldgruberne og genvejene til god skærmperformance. Og du lærer, hvordan du med journalistiske og kommunikationsmæssige værktøjer kan planlægge dig til effektive og inspirerende online- og hybridmøder, virtuelle foredrag og konferencer, hvor alle kommer på banen.

Indimellem kommer der mere generelle kapitler om det perfekte team, psykologisk tryghed i teamet, møder som spildtid, dårlige møder, det perfekte møde – det er mere generel viden, som gælder, uanset om mødet er virtuelt eller fysisk. Lidt malplaceret og fjerner fokus i bogen.

Bogen er krydret med en del forskningsresultater, som giver god inspiration til at forbedre det virtuelle møde, så man bliver bedre til at designe møderne med succes og til at håndtere de forskellige virtuelle formater i form af hybridmøder, onlineundervisning og den virtuelle konference.

Et opslagsværk uden de store nyheder

Bogen er velskrevet, hurtig at læse, og de mange cases giver god inspiration. Bogen er mere velegnet til begyndere end til øvede og egner sig mere som opslagsværk end til at læse fra ende til anden.

Selv om onlinemøder var nyt for de fleste af os, er vi efterhånden så øvede, at der er for mange ’selvfølgeligheder’ i bogen, når man har erfaring og har deltaget på en del kurser om kommunikation, teams, mødeledelse og ledelse.

Der er langt mellem snapsene i forhold til at lære afgørende nyt om det virtuelle møde. Bogen samler mest af alt det op, vi ved i forvejen – at man skal have en god baggrund, få styr på kameraet, slå det til, have en mødeagenda, holde pauser osv. Jeg havde store forventninger til at lære markant nyt om virtuelle møder, det gjorde jeg desværre ikke.

Anmeldt af Lilian Mogensen, professionelt bestyrelsesmedlem og rådgiver, tidl. koncerndirektør i ATP og Udbetaling Danmark.

Læs mere

Bogen om, hvordan verdens rigdom blev fordelt

Sådan skaber du smart vækst

Stærk bog om at tænke på nye måder

Genudgivet ledelsesbog fortjener en genlæsning

Ny bibel om succesformlen for M&A

Cepos’ visioner for Danmark har passeret sidste salgsdato

Et godt indspark om den falske iscenesættelse af den perfekte leder

Mindful ledelse – et værktøj til personlig udvikling også for stærke ledere

Et indblik i generationsledelse gør os ikke klogere 

Bliv klogere med kunstig intelligens

Hvordan kan medarbejdere disrupte for at få bedre muligheder?

At gøre kunderne lykkeligere

Avanceret guide til kontorjobbet efter covid-19