Nu er det ikke, fordi vi er i underskud af bøger om offentlig ledelse og innovation. Det er da heller ikke en bog, der sætter en helt ny dagsorden eller sætter et lys på dele af landkortet, som ikke er blevet belyst tidligere.
Men ret skal være ret. Det er faktisk en god bog, som klart har sin berettigelse. Den giver ikke bare et aktuelt blik på innovation i den offentlige sektor. Den sætter også innovationerne i perspektiv. Nogle af kapitlerne med et personligt præg fra forfattere, der ser tilbage på egne oplevelser med innovation i det offentlige.
Boganmeldelse
Ledelse af offentlig innovation
Af: Ditte Thøgersen og Anne Reff Pedersen
Forlag: Samfundslitteratur
Sprog: Dansk
Pris: 350 kr.
ISBN13: 9788759340400
Stjerner: 5 af 6
Anmeldt af James Høpner
Man er ikke i tvivl om, at det er forskere, der har sat sig til tasterne og fyldt de 300 sider med ord og bogstaver om offentlig innovation.
Heldigvis er langt de fleste skribenter folk, som har en god fornemmelse for praksis. Alle er da også blevet tvunget til at afslutte deres kapitel med gode råd til praktikere. De fleste slipper faktisk godt af sted med det, selv om man godt kan mærke, at det er en ’tilskuerbetragtning’ på praksis, man er vidne til.
Bogen er delt i fire hoveddele med følgende overskrifter: ’Offentlig innovation i en samfundskontekst’, ’Offentlig innovation i en organisationskontekst’, ’Offentlig innovation som en særlig metode’, ’Offentlig innovation og det personlige ledelsesrum’. Kort sagt en tragt, hvor man starter med det helt store blik og så arbejder sig ned mod det personlige ledelsesrum.
Ja, altså lige med undtagelsen af et lidt mere abstrakt metodeafsnit. Lidt uklart, hvorfor strukturen brydes, men kapitlerne har deres plads i bogen.
De første kapitler kredser om styring og samfundsinstitutioners betydning for innovationskraften. Kapitlerne om organisering kredser om meningsskabelse og at få medarbejderne og borgerne med om bord. Metodeafsnittet tager en tur omkring antologi, design og ledelse af hverdagsinnovation. De sidste kapitler om ledelse sætter kursen mod kreativitet, og hvad vi kan lære fra jazzens verden.
Kommer godt omkring den offentlige sektor
Ud over den begrebsmæssige rundtur i alt det, der er nyt af ord inden for offentlig ledelse, så kommer man også rigtig godt omkring mange forskellige dele af den offentlige sektor. Vi er en tur på sygehuset, en tur i folkeskolen og andre gode steder.
Det er svært at fremhæve et kapitel frem for et andet. De er alle godt gennembearbejdede og sammenhængende kapitler, hvor der ser ud til at være udført et ret godt redaktionelt stykke arbejde. Sidstnævnte desværre ikke noget, man kan se i alle antologier, så ros til de to, der har haft den post.
Skal man komme med en kritik af bogen, er dens lidt selvsmagende og anerkendende tilgang til offentlig innovation. Fair nok, at det, der faktisk lykkes i det offentlige, fremhæves, så myten om, at alt er bedre i det private, udfordres.
Men det kan godt blive lidt for meget. Hvad er de store knaster, hvor det ikke lykkes, og hvad er faresignalerne? Det kunne fint have været med. Måske som et efterskrift eller lignende afgrænset form.
En opsamling på bogen kunne måske også have givet en god afrunding på de mange gode tanker, der bliver delt og skrevet om. Men samlet set altså en bog, der er værd at læse.
Læs mere
Selvhjælpsbog om ligestilling tog næsten pippet fra anmelderen
Hvordan skaber man en karriere efter de 50
Hvordan er hverdagssadisten eller den machiavellistiske leder på jobbet?
Henry Mintzbergs løsning på et verdenssamfund i ubalance
Få styr på arbejdsmiljøet med udadvendt ledelse
Sådan skal fremtidens arbejdsplads være
Solid bog om EU og klimaet fra Morten Helveg
Lær at håndtere de ni svære arketyper på jobbet
Sådan samler du din ledelse og får dem til at spille sammen som et orkester
It-sikkerhed for en bred kreds af erhvervsfolk
Sådan sælger du til det grå guld