væredygtig ledelse

Kultur

Lær at lede med mental sundhed og mindre stress

Bogen væredygtig ledelse er en introduktion til et nyt begreb, hvor ledelse har udgangspunkt i psykologisk ejerskab for skabe psykologisk tryghed i en dialogbaseret udviklingskultur

Bogen ’Væredygtig ledelse’ omhandler et nyt begreb, som blandt andet fokuserer på at skabe mental sundhed og mindre stress i arbejdssammenhæng med principper og metoder fra kognitiv coaching. Bogen beskriver i sin introduktion, at der er behov for ledere, der besidder menneskelige kompetencer som ydmyghed, viljestyrke, indlevelse og autenticitet, og det er centrum for bogen.

Udpræget casebog

Bogen er bygget op omkring seks kapitler med hver deres tematikker. Første kapitel har fokus på en introduktion til selve begrebet væredygtig ledelse, mens resten af bogen kommer forbi temaer som energivampyrer og meningsskabende dialogisk feedbackkultur.

Boganmeldelse

Væredygtig ledelse og humanokratisk praksis

Af: Tine Nyholm

Forlag: Commitment lab

Sprog: Dansk

Sideantal: 249

Pris: 350 kr.

ISBN13: 9788797415504

Stjerner: 4 af 6

Anmeldt af Daniel Omann Gru

Væredygtighed har fokus på at sikre inddragelse af medarbejdere i ny grad, men også at være med til at skabe en kultur med mere mental sundhed og mindre stress. Det er et beundringsværdigt formål i en tid, hvor flere og flere er udfordret på den mentale sundhed.

Bogens mest interessante pointe finder man i kapitel 2, hvor rollemodellen og energivampyren bliver introduceret – to typer, som vi alle har mødt på arbejdspladsen.

Rollemodellen, der tager sig tid til at udvikle medarbejderne, mens energivampyren, der suger energi ud af lokalet ved ikke at involvere medarbejderne.

I løbet af kapitlet kommer der en række eksempler på spørgsmål til at imødekomme en oprørt medarbejder eller kollega. Kapitel 2 er praktisk og relateret til noget, man ser i hverdagen, samtidig med at man får værktøjer til at stoppe energivampyren i hverdagen.

Manglende nuancer

Efterhånden som man læser bogen, mærker man passionen fra forfatteren. Det kommer desværre nogle gange lidt ultimativt til syne, hvor det virker, som om væredygtig ledelse er den eneste vej frem. For eksempel beskrives det, at hvis man vil mestre mental sundhed og sætte medarbejdernes kreativitet fri, så skal det strategiske fundament være forankret i, at man leder væredygtigt.

Forfatteren har helt sikkert en pointe i, at fokus på den mentale sundhed har været begrænset de senere år, men man får fornemmelsen af, at hvis man bare leder væredygtigt, så har man fundet den hellige gral. Det står dog i kontrast til, at mange succesfulde virksomheder og ledere ikke udøver væredygtig ledelse, men alligevel opnår høje motivations- og tilfredshedsmålinger.

Igennem bogens mange eksempler bliver man taget med ind i hjertet af workshops, hvor der bliver beskrevet gode eksempler. For at kunne ændre vaner og rutiner er det vigtigt med forankring af viden, og det mangler bogen. Bogens modeller kan selvfølgelig bruges, men hvordan sikrer man overførsel fra workshop til en egentlig forankring af væredygtig ledelse i dagligdagen?

Inden for ledelsesfeltet er der skrevet mange forskellige bøger med hver sin vinkel og syn på ledelse. Væredygtig ledelse er et nyt bidrag, der desværre kan virke lidt enøjet ift. ledelsesfaget. Dog har bogen en række vigtige elementer såsom fokus på mental sundhed, og hvordan man skaber en tryghedsbaseret ledelsesstil, og derfor giver jeg bogen 4 ud af 6 stjerner.

Anmeldt af Daniel Omann Gru

Læs mere

Indsigtsfuld udgivelse om implementering

Sæt kunden i fokus – og ikke kun med ord

Kvinder! Lær at sige nej til ‘lorteopgaver’ for at vælge de ‘karrierefremmende’

Martin Thorborgs nye ledelsesbog scorer fem stjerner

Ny bog om nomadeledelse skuffer

Kom helt tæt på velfærdsstatens problemer

Vejledning til virksomhedsledelse i en global verden får seks stjerner

Hvad er faldgruberne ved hjemmearbejde?

Den uundgåelige bog om klargøring til seniorlivet

Grethes plan virkede ikke og giver en ledelsesmæssig mavepuster

Hvad er sandheden om Morten Albæk?

Få afmystificeret AI med suveræn lærebog

Sådan skærper du dit fokus

Sådan lærer du selv at leve bæredygtigt

Stærk bog om innovation i den offentlige sektor

Selvhjælpsbog om ligestilling tog næsten pippet fra anmelderen

Hvordan skaber man en karriere efter de 50